zaterdag 10 juni 2017

une réponse de Normand

een ontwijkend antwoord
('het antwoord van een Normandiër)


'Misschien wel, misschien niet, ik zou het niet kunnen zeggen'... Zijn Normandiërs van die weifelende types? Nee, eerder is hun reputatie er een van listige en weinig betrouwbare personen. Maar waarom dan? Het schijnt te maken te hebben met een oude Normandische wet die bepaalde dat je   een eenmaal afgesloten koop binnen 24 uur weer ongedaan mocht maken. Er bestaat daarom ook een Frans spreekwoord dat zegt un Normand a son dit et son dédit ('een Normandiër heeft zijn woord en zijn tegenwoord (herroeping)'). De handtekening van iemand uit Normandië had dus weinig waarde, want die kon in de volgende 24 uur gewoon weer ongedaan gemaakt worden. Wat is een afspraak dan nog waard?
Nu we toch zo politiek incorrect bezig zijn - laat ik vooropstellen dat ik Normandië een prachtige regio vind waar het goed toeven is, de mensen aardig zijn en het eten heerlijk - gooien we nog maar wat olie op het vuur. Zo kunnen ze het in Frankrijk ook hebben over een réconciliation normande ('een Normandische verzoening', die dus kennelijk huichelachtig is) en kan gezegd worden:
- Garde-toi d'un Gascon ou Normand, l'un hâble, l'autre ment ('Pas op voor een Gasconjer of een Normandiër, de ene schept op, de andere liegt') 
- Un Manceau vaut un Normand et demi ('een inwoner van Le Mans is anderhalve Normandiër waard'). Het kan dus nog erger dan in Normandië...
Maar ga er vooral eens kijken, de streek is een bezoek meer dan waard!

volgende keer
Hoe vertaal je 'meeroken' in het Frans?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten