vrijdag 24 februari 2017

traîner un boulet


een blok aan je been
('een kanonskogel meeslepen')


We kennen allemaal nog wel de plaatjes uit de stripverhalen waarin boeven steevast werden voorgesteld als gevangenen met een gestreept tenue en met een voet vastgeketend aan een kanonskogel. De tijd dat gevangenen op deze wijze uitgedost dwangarbeid moesten verrichten is inmiddels voorbij, maar het beeld is zo sterk dat het is blijven hangen in stripverhalen en in uitdrukkingen als ons 'blok aan je been' en het Franse traîner un boulet. Dat de uitdrukking nog altijd actueel is blijkt ook weer uit de volgende cartoon over Marine Le Pen op weg naar de komende presidentsverkiezingen:
Hierin is haar vader Jean-Marie het blok aan haar been: met zijn voortdurende ontkenningen van de holocaust (Marine Le Pen op weg naar de verkiezingen van 2017 met haar vader vastgeketend aan haar been: 'de gaskamers zijn een detail van de oorlog... en verder gaan we een oven voorbereiden voor artiesten die tegen het Front National zijn... en Durafour crématoire*' ... 'Maar houd nou eindelijk eens je mond, papa!... Straks horen ze je nog!)

*Michel Durafour is een Frans politicus die samen met de communisten een blok wilde vormen tegen extreem rechts. Jean-Marie Le Pen refereerde op de nationale dag dat de massale jodendeportaties herdacht werden naar hem door hem Monsieur Durafour crématoire te noemen (een four crématoire is een verbrandingsoven). Hij vond het zelf wel een geslaagde grap...

volgende keer
laat even op zich wachten - sorry - ik las even een voorjaarsstop in. Tot over een week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten